Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

10 különleges őszi kaland gyerekekkel

10 különleges őszi kaland gyerekekkel

Az ősz a pompás színeivel, a változékony időjárásával és a sok terménnyel rengeteg lehetőséget ad a kreatív, családi időtöltésre a gyerekekkel, ezért megkértük a játékos nyelvtanulás magyarországi szakértőjét, az LCF Kids Club csapatát, hogy javasoljanak számunkra pár igazán élménydús, vidám őszi „kalandot”.

 

 

  1. Levélvadászatra fel!

Ha szép az idő, érdemes kirándulni a természetbe gyalogosan vagy bicajjal. A feladat, minél színesebb és változatosabb levelek összegyűjtése. Amikor hazaértek, egy meleg tea vagy kakaó mellett színek és méretek szerint csoportosíthatják a gyerekek a leveleket. A csoportosítás egy szuper játék a kisgyerek számára, miközben egy nagyon jó kis fejlesztő feladat is. Nagyobbak meg is számolhatják, hogy hány levél van egy-egy „kupacban”.

A megszárított levelekből gyönyörű alkotásokat készíthettek majd a hosszú téli estéken, vagy az esős, hideg hétvégéken.

2. Bicajozás a természetben

A gyerekekkel a bicajozás egy igazán szórakozató kaland, és fantasztikus alkalom a családi emlékek, élmények gyűjtésére is.

Ilyenkor ősszel különösen fontos, hogy a gyerekek (és mi felnőttek is!) minél több időt töltsünk a szabadban, hiszen ezzel erősítjük az immunrendszerünket és előkészítjük a szervezetünket a télre. 

3. Őszi levéldísz az ablakokra

A színes, szép falevelek mellett, pár átlátszó fóliára vagy füzet/könyvborítóra, univerzális ragasztóra és celluxra lesz csak szükségetek egy különleges őszi ablakdísz készítéséhez.

A gyerekek válogassák ki a legszebb, különböző méretű és színű leveleket és ragasszák fel a fóliára. Amikor készek, cellux segítségével erősítsétek fel az ablakra. A dísz sajnos nem lesz hosszú életű, de addig is öröm lesz kinézni az ablakon, amikor besüt az őszi napfény.

4. Illatos gyurma készítése

A gyurmázás a kézügyességet és a kreativitást is fejleszti, és szinte nincs olyan gyerek, aki ne szeretné! Egy új „színt” vihet a gyurmázásba, ha elkészítitek az őszi, illatos változatát. Használhattok hozzá fűszereket (fahéj, szegfűszeg), vagy illóolajakat (citrom, narancs). 

A gyurmát saját magatok is elkészíthetitek, nagyon sok egyszerű recept található az interneten, vagy használhattok hozzá készet is.

 

5.. Almaszedés

Ha szeretnéd, hogy gyermeked megszeresse a gyümölcsöket, a legjobb módja, ha kerestek egy olyan termelőt, ahol saját magatok szedhetitek le az almát a fáról. Fantasztikus lehetőség a közös, minőségi időre!

 

6. Karamellás alma

Az angolszász országokban nagyon népszerű a karamellbe mártott alma. Egy egyszerűen elkészíthető és mégis szuper édesség, főként, ha egyébként nem igazán szereti a kisgyerek a gyümölcsöt. Ha esetleg Halloween partit vagy őszi szülinapot tartatok, akkor meg egy külön kis program lehet, hogy mindenki elkészíti a sajátját.

Használhattok hozzá kisebb, egész almákat, vagy nagyobb almából készült negyedeket, szeleteket is. Igazán akkor lesz szép, ha piros almátok van, amit egy nyársra vagy hurkapálcára felszúrtok és egészben belemártatok a cukormázba.  

  • Mossátok meg az almákat és szárítsátok meg
  • Ha cikkekre vátjátok, akkor mártsátok citromlébe őket, hogy ne barnuljanak meg
  • A nyárs/pálca segítségével mártsátok forró karamellbe (vásárolt vagy saját készítésű)
  • Szúrjátok be őket egy hungarocell lapra, hogy hűljenek
  • Ha már majdnem kihűltek, jöhet a „hempergetés” aprított dióba, mogyoróba, akár sós mogyoróba is. 

7. Őszi termények gyűjtése

Gesztenyék, makkok, levelek, diók, tobozok – mind, mind a csodás őszi termények, amelyeket egy-egy szabadban töltött séta vagy bicajozás közben gyűjthettek. Esős őszi vagy téli hideg napokon pompás kézműves alkotások készülhetnek belőlük, de a lakást is őszi díszbe öltöztethetitek velük.

8. Halloween tök készítése

Igazán jó móka és nagyon szép dísz a teraszon vagy az ablakban a kivágott tök, amelyben világít egy mécses.

Fontos, hogy előre tervezzétek meg a mintát a gyerekekkel és mindenképpen felnőtt legyen az, aki kivágja a tököt, mert a kemény héj átvágása veszélyes feladat. 

A tökre a kisgyerek is felrajzolhatja a mintát, és segíthet a belső kikanalázásásában is, hiszen fontos a közös élmény, és hogy ennek ő is aktív részese legyen.

 

9. Ugrás vagy hempergés a falevelekben

Ez a kaland valószínűleg elnyerné a legszórakoztatóbb és legviccesebb őszi játék díjat, ha indulna egy ilyen versenyen. Ettől jobb mókát szinte kívánni sem lehet! 

Az összegyűjtött, száraz leveleket gereblyézzétek egy nagy kupacba, ügyelve arra, hogy ne maradjon benne ág, kő vagy bármilyen más keményebb tárgy, ami sérülést okozhat a kisgyereknek. Ezt követően már indulhat is az ugrás vagy a hempergés! Fényképek feltétlenül készüljenek! :-D

10. Halloween parti vagy Márton napi felvonulás mécsessel

Egyre népszerűbbek nálunk is a Halloween napi partik és az ezzel együtt járó becsöngetés idegen házakba, amikor „csokit vagy csínyt” kérhetnek a gyerekek. Ha idegen tőletek a Halloween, Márton napi sétát is szervezhettek egy előre, közösen elkészített és kidíszített mécsessel.

Még több játékos és fejlesztő feladathoz, ötlethez látogassatok el az LCF Kids Club Hungary honlapjára:https://www.lcfclubs.hu/blog/

Tartalomhoz tartozó címkék: baba bicikli futóbicikli

Keresés