Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

A futóbicikli névvel nem kicsit menő járgány

A futóbicikli névvel kétségtelenül a gyermekek álma. Mert bringa, mert nevesített, mert egyedi. Azaz különleges és egy cseppet sem megszokott. Óvodás korban, mint természetes fejlődési fázis, erőteljesen megjelenik a gyermekek életében a birtoklási vágy. Az „enyém” érzése.

Ez életkori sajátosság, nincsen benne semmi ijesztő, és nem irigységről vagy önzőségről szól. Egyszerűen hozzátartozik a mindennapokhoz. Idővel majd finomodnak, formálódnak a heves kitörések, de eleinte nem ritka a markáns dominancia. Ebben a korszakban egy névre szóló bringa akkora ajándék, aminek az értéke tényleg felbecsülhetetlen.

A futóbicikli névvel majdnem olyan, mint az autó rendszámtáblával

Manapság divatjukat élik a névvel ellátott rendszámtáblák, vagyis az egyedi konstrukciók. Van, aki idegesítőnek tartja ezt a jelenséget, megint más simán képes azonosulni vele. Mindenesetre ez a trend a felnőttek jelentős százalékát elvarázsolja. Bár kocsiról beszélünk, de mégsem akkora a különbség, ha a tanulóbringát vesszük alapul. Hiszen gyerekkorban ez az a járgány, ami értéket képvisel. Szóval nem csoda, ha a gyerekek boldogan pattannak nyeregbe.

Ám amikor felbukkan a hőn szeretett bringán a név, akkor ott egyszeriben minden átalakul. Nagyot fordul a világ. Mert a bicikliből, amiből milliónyi ugyanolyan található a glóbuszon, hirtelen egyedi jármű válik. Mégpedig olyan módon, hogy azt bárki láthatja. Az ovistársak és a barátok is. Ekkor tör igazán felszínre a fent említett birtoklási vágy, de ez teljesen normális. Ha pedig megvolt a demonstrálás és mindenki tudomásul vette, hogy a futóbicikli névvel kihez tartozik, akkor amúgy a kölcsönadás is esélyes forgatókönyv. Mert nem fukarság áll a háttérben, hanem egyszerűen a tulajdonlás iránt érzett igény.

A futóbicikli névvel értékesebb, mint a név nélküli alternatíva?

Igen, sokkal. A gyerekeknek extra jelentőséggel bír az, hogy a kedvenc járgányuk kilóg a sorból, mégpedig jó értelemben. Az, hogy a bicikli konkrétan nekik, róluk szól, és ezáltal is erősödhet bennük a felelősség érzése, mert olyasvalamivel rendelkeznek, ami megkérdőjelezhetetlenül az övék.

Tartalomhoz tartozó címkék: futóbicikli futóbicikli névvel

Keresés